Dermatoskopija

Početna / Dermatoskopija
Dermatoskopija je brza, bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda koja ljekaru omogućava razlikovanje zloćudnih od dobroćudnih proomjena na koži. Najčešće se koristi za pregledanje i praćenje mladeža.
Pregled se obavlja pomoću instrumenta koji se zove dermatoskop. Dermatoskopi prikazuju od 6-200 puta uvećanu sliku promjene na koži  koja se posmatra i omogućavaju da se u ranoj fazi otkriju pigmentne promjene na koži.

KOJIM OSOBAMA SE PREPORUČUJE DERMATOSKOPIJA?

Dermatoskopski pregled se preporučuje svima a naročito osobama kod kojih je prisutan neki od sljedećih faktora rizika:
-Osobe koje su koristile solarijum
-Osobe koje imaju veći broj mladeža
-Osobe koje su imale opekotine od sunca u djetinjstvu ili nekoj drugoj životnoj dobi
-Osobe koje zbog prirode posla ili životnog stila dosta vremena provode direktno izložene suncu
-Promjene u osjetljivosti mladeža na dodir
-Osobe koje imaju ličnu ili porodičnu istoriju raka kože
-Mladeži prečnika većeg od 5mm
-Promjena u boji, ivicama ili veličini mladeža
-Mladeži koji su na mjestima trenja ili spontano krvare
-Osobe koje imaju svijetliji tip kože i osjetljivije su na izlaganje suncu

MOGUĆE NELAGODNOSTI I KOMPLIKACIJE?

Dermatoskopija je potpuno bezbjedan, bezbolan i neinvazivan pregled. S obzirom da ljekar pregled vrši prostim posmatranjem promjena na koži uvećanih pod dermatoskopom, ne postoji mogućnost za pojavu bilo kakvih komplikacija ili nelagodnosti.

KO OBAVLJA DERMATOSKOPIJU U NAŠEM CENTRU?

Dr Ljiljana Ivančić

Dr Ljiljana Ivančić je vrhunski stručnjak, specijalista iz oblasti dermatovenerologije a preglede obavlja i u našem Specijalističkom medicinskom centru.
-Medicinski fakultet i specijalizaciju iz dermatovenerologije završila na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
-Doedukaciju iz porodične medicine završila je na Medicinskom fakultetu u Foči.
-Zvanje primarijus stekla je 2014. godine.

ZAŠTO JE DERMATOSKOPIJA IZUZETNO PREPORUČLJIVA?

Dermatoskopija je jednostavan a izuzetno koristan pregled. Dermatoskopija omogućava ljekaru da u ranoj fazi uoči i razlikuje zloćudne (maligne) od dobroćudnih (benignih) promjena na koži. Mnogo prije nego promjene na mladežima i koži postanu vidiljive golim okom ljekar ih može uočiti pomoću dermatoskopa.
Rak kože je izlječiva bolest ukoliko se otkrije na vrijeme. Ukoliko osoba ima dosta mladeža nemoguće je uraditi biopsiju svakog pojedinačno, ali dermatoskopskim pregledom se može pregledati svaki mladež i utvrditi da li je došlo do promjene na koži i ako jeste koja je vrsta promjene.
Preporučuje se da se dermatoskopski pregled obavlja jednom godišnje, ili po potrebi ukoliko se uoče određene promjene na mladežu ili koži. Dermatoskopijom se može brzo i sa velikom sigurnošću pratiti svaka sumnjiva promjena, i ukoliko je potrebno na vrijeme donjeti odluka o hirurškoj intervenciji.
Ne dozvolite sebi da dođete u situaciju da potencijalno opasne promjene na mladežima i koži otkrijete kad  već postane kasno. Obavite dermatoskopski pregled i otkrijte da li imate promjena na vašim mladežima i koži, a ukoliko ih bude otkrijte na vrijeme da li su opasne i da li je potrebno potrebno obaviti dalju hiruršku intervenciju.

ZAKAŽITE DERMATOSKOPSKI PREGLED

Ukoliko želite da zakažete dermatoskopski pregled kod dr Ljiljane Ivančić možete to učiniti tako što ćete popuniti jednostavni kontakt formular koji se nalazi ispod. Ukoliko imate dodatnih pitanja ili želite da nam pošaljete bilo kakvu dodatnu poruku, upišite ih u polje “Vaša poruka”. Nakon toga mi ćemo vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku i obavjestiti vas o tačnom terminu vašeg pregleda i odgovoriti na postavljena pitanja.