Gastroskopija

Početna / Gastroskopija
Gastroskopija (ezofago-gastro-duodenoskopija) je endoskopski pregled koji ljekaru omogućava vizuelni pregled jednjaka, želudca i početka dvanaestopalačnog crijeva, a najčešće traje između 10-20 min. Pregled se obavlja uz pomoć insrtumenta koji se zove Endoskop (gastroskop).
Endoskop je tanko, glatko, i savitljivo crijevo, debljine 6-8mm, sa kamerom i svjetlom na vrhu, koje prolazi pacijentu kroz usta i omogućava doktoru da na monitoru vidi sliku unutrašnjosti jednjaka, želudca i dvanaestopalačnog crijeva.

ZBOG ČEGA SE RADI GASTROSKOPIJA?

Prikazom uvećane slike na ekranu monitora ljekar može da uradi temeljnu analizu sluznice gornjeg probavnog sistema i uoči i najmanje promjene. Tokom gastroskopije ljekar može uraditi bezbolnu biopsiju sluznice i uzeti uzorak gornjih ćelija za naknadne pretrage i analize tkiva jednjaka, želudca i dvanaestopalačnog crijeva.
Gastroskopija je jedina pretraga koja sa sigurnošću može ukazati na promjene i oštećena sluznice, teža oštećenja sluznice (čir, ulkus), tumore (dobroćudne i zloćudne), a uključuje i test na želudačnu bakteriju Heliobacter pylori.

KAD JE POTREBO URADITI GASTROSKOPIJU?

Pored gastroskopskog pregleda na preporuku ljekara, pacijentima se savjetuje da samoinicijativno obave gastroskopski pregled ukoliko imaju sljedeće simptome i tegobe:
-Neobjašnjiva nelagodnost ili bolovi u gornjem dijelu stomaka
-Probavne smetnje
-Gubitak tjelesne težine
-Česte i dugotrajne mučnine i povraćanja
-Teškoće prilikom gutanja
-Gorušica
-Povraćanje krvi ili krv u stolici
-Provjera zarastanja ili progresa prethodno ustanovljenih polipa, tumora ili čira
Gastroskopija se takođe strogo preporučuje svim osobama nakon 45. godine ukoliko osjećaju nadutost nakon konzumiranja određene hrane, gorušicu ili ostale zabrinjavajuće simptome popu krvi u stolici ili malokrvnosti.

MOGUĆE NELAGODNOSTI I KOMPLIKACIJE?

Gastroskopija je blago neprijatan pregled. U trenutku gutanja endoskopa kod pacijenta može da dođe do pojave nagona za povraćanjem a tokom pregleda može doće do podrigivanja jer ljekar kroz endoskop upumpava manje količine vazduha u gornji dio probavnog sistema pacijenta.
Kao i kod svakog pregleda i kod gastroskopije postoji određeni rizik od komplikacija, ali se ona smatra veoma bezbednim zahvatom i komplikacije su veoma rijetke.

KO OBAVLJA GASTROSKOPIJU U NAŠEM CENTRU?

Prof. dr Radoje Doder

Prof. dr Radoje Doder je vrhunski stručnjak iz oblasti gastroenterologije a preglede obavlja i u našem Specijalističkom medicinskom centru u Milićima.
Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Specijalizaciju iz interne medicine (1992) i subspecijalizaciju iz gastroenterologije (1996) završio je na VMA, takođe u Beogradu. 1998. godine magistrirao je iz oblasti gastroenterologije, a 2001. godine odbranio je doktorsku tezu iz oblasti ulkusa.
Od 2001. godine je načelnik Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju VMA. Član je Evropskog udruženja za onkologiju i Srpskog ljekarskog društva. Predsjednik je udruženja za digestivnu endoskopiju.

ZAŠTO JE GASTROSKOPIJA IZUZETNO KORISNA?

Gastroskopija je u suštini jedan prilično jednostavan a izuzetno koristan pregled. Pojedina oboljenja, uzroci oboljenja i promjene na organima gornjeg probavnog trakta se mogu otkriti jedino pomoću gastroskopije.
Ljekar može na monitoru vidjeti tačno stanje sluznice jednjaka, želudca i početka dvanaestopalačnog crijeva, uočiti iritacije, oštećenja, čireve, polipe i tumore.
Tokom gastroskopije ljekar može odstraniti polipe, kao i izvršiti biopsiju tkiva radi daljih laboratorijskih analiza. Naime utvrđeno je da su bakterije uzrok pojave određenih čireva i nekih drugih oboljenja. Biopsijom i analizom tkiva može se utvrditi prisustvo tih bakterija i odrediti način za njihovo liječenje.
Gastroskopski video snimak se može sačuvati i upoređivati sa snimcima nekih budućih gastroskopskih pregleda pacijenta, da bi se uočile promjene u toku vremena na njegovim organima gornjeg probavnog trakta.
Možda i najveća korist na vrijeme urađene gastroskopije je ta što se razne bolesti pa čak i one najgore otkrivaju u ranoj fazi čime se višestruko povećava šansa za uspješno izlječenje pacijenta i oporavak.
Nema potrebe da živite sa želudačnim tegobama koje će vam svakodnevicu učiniti neprijatnom, ili čak dovesti do ozbiljnih teškoća koje će ugroziti vaš život.
Zdravlje nema cijenu, a ukoliko na vrijeme povedete računa o vašem zdravlju možete višestruko povećati kvalitet vašeg života i produžiti životni vijek.

ZAKAŽITE GASTROSKOPSKI PREGLED

Ukoliko želite da zakažete gastroskopiju kod gastroenterologa profesora dr Radoja Dodera možete to učiniti tako što ćete popuniti jednostavni kontakt formular koji se nalazi ispod. Ukoliko imate dodatnih pitanja ili želite da nam pošaljete bilo kakvu dodatnu poruku, upišite ih u polje “Vaša poruka”. Nakon toga mi ćemo vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku i obavjestiti vas o tačnom terminu vašeg pregleda i odgovoriti na postavljena pitanja.