prof. dr Radovan Cvijanović

Opšta i laparoskopska hirurgija
prof. dr Radovan Cvijanovic

prof. dr Radovan Cvijanovic, opšta i laparoskopska hirurgija

Medicinski fakultet završio je u Novom Sadu, kao i magistarske studije (1984), doktorske studije (1990) i specijalizaciju iz opšte hirurgije (1985).

Bio je zaposlen na Klinici za abdominalnu hirurgiju u Novom Sadu od 1980. godine, zatim načelnik Odeljenja za Urgentnu hirurgiju Instituta za hirurgiju (1989-2003), načelnik Odeljenja za eksperimentalnu hirurgiju (2003-2006) i redovni profesor Abdominalne hirurgije na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu od 2006. godine.

Svojim radom i angažovanjem u laparoskopskoj hirurgiji doprinio je afirmaciji Klinike za abdominalnu, endokrinu i transplantacionu hirurgiju, kao i Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, gdje su održani i prvi kursevi laparoskopskog šivenja uz učešće prof. dr Sabo Zoltana iz San Franciska, SAD, 2000. godine. Do sada je održao 34 kursa iz laparoskopske hirurgije za specijalizante i specijaliste hirurgije, urologije i ginekologije.

Bio je mentor i predsjednik komisija za odbranu i izradu magistarskih radova, doktorskih disertacija, specijalističkih, kao i diplomskih radova.

Autor je i koautor u više od 70 publikovanih radova u domaćim i inostranim časopisima. Uspostavio je plodnu i uspješnu saradnju u zemlji, ali i u inostranstvu.

Autor je dvije monografije nacionalnog značaja i poglavlja u knjigama iz oblasti hirurgije.

Član je mnogih hirurških asocijacija, a u periodu 2008-2010. godine bio je predsjednik DLV-SLD. Za redovnog člana Akademije medicinskih nauka izabran je 2013. godine. Dobitnik je više nagrada i priznanja.