Saznajete Kako da se Zaštitite od Ekstremnih Temperatura

Ekstremne temperature otežavaju rad srca i mogu uticati na povećanje rizika od srčanog udara, da bi se zaštitili potrebno je da se sklonite sa sunca i unosite dovoljno tečnosti. Vrućine i temperaturni skokovi su izuzetno opasni po srčane bolesnike, naročito za one osobe koje ni ne znaju da su srčani bolesnici.

Usled visokih temperatura dolazi do širenja krvnih sudova i na taj način se tijelo osobadja viša temperature, ali u isto vrijeme dolazi i do pada krvnog pritiska. Pored toga dolazi i do pojačanog znojenja čime pored oslobađanja suvišne temperature gubimo i tečnost i preko potrebne elektrolite. Ukoliko ne vodimo računa o ovim nuspojavama prirodne regulacije tijelesne temperature može doći do niza negativnih posledice, između ostalog i do tromboze, moždanog udara i infarkta srca.

kako se zaštiti od visokih temperatura

Najugroženije rizične grupe stanovništva su hronični bolesnici, starije osobe, djeca i trudnice koji bi trebali da dodatno povedu računa o štetnom uticaju visokih temperatura na organizam. Takođe i radno stanovništvo koje provodi dosta vremena na otvorenom prostoru poput građevinskih randika i sličnih radnih mjesta treba da povede računa i informiše se o preventivnim i mjerama prve pomoći. Pokušaćemo da vam objasnimo kako to vrućina utiče na vaš organizam i kako da se zaštitite u svakoj od faza.

Toplotna iscrpljenost

Nakon dužeg izlaganja suncu vrlo lako može doći do toplotne iscrpljenosti. Simptomi karakteristični za ovu fazu su bolovi u mišićima, grčevi u želudcu, rukama i nogama, osjećaj slabosti i znojenje. Ukoliko primjetite ove simptome potrebno je da što prije reagujete i ne dozvolite da vam se stanje pogorša. Potrebno je odmah prekinuti svaku fizičku aktivnost, otići u hladan prostor i unositi dovoljno tečnosti.

Toplotni udar

Toplotni udar je druga faza iscrpljenosti vrućinom i daleko je opasnija od prethodne faze, može izazvati daleko ozbiljnije posledice u nekim slučajevima opasne po život. U ovo stanje organizam dolazi usled pada pritiska, dehidracije, promjena na krvnim sudovima i u radu srca a sve kao posledica visokih temperatura. Simptomi karakteristični za ovu fazu su bljedilo i pojačano znojenje, ubraz rad srca, slabost organizma, podrhtavanje mišića, vrtoglavica, glavobolja, povraćanje i nesvjestica. Osobu pogođenu toplotnim udarom treba odvesti da legne u hladan prostor zaštićen od sunca, skinuti joj odjeću, natopiti kožu vodom, osloboditi disajne puteve i obavezno pozvati ljekara.

kako se zaštiti od toplotnog udara

Pad šećera

Ovo stanje može biti naročito opasno za oboljele od šećerne bolesti, kod kojih se javlja daleko veći rizik od negativnog uticaja visokih temperatura i sunca na nivo šećera u krvi. Osobe oboljele od šećerne bolesti imaju smanjenu mogućnost znojenja, što u ekstremnim uslovima poput visokih temperatura izrazito negativno utiče i na neke druge procese u tijelu, što dovodi do ubrzane dehidratacije i oscilacija u nivou šećera. Karakteristčni simptomi su drhtavica, bljedilo i osjećaj slabosti, ukoliko ste uz sve to imali neredovne obroke savjetuje se da hitno izmjerite nivo šećera u krvi, pojedete nešto i maknete se sa vrućine.

Dehidracija

Vjerovatno vam je već poznat podatak da voda čini 70% čovjekovog tijela, i sama ta činjenica dovoljno govori koliko je vodan neophodna za neometan rad organizma. Usled gubitka veće količine tečnosti javljaju se zdravstveni problemi, a u ljetnim mjesecima usled visokih temperature daleko češće dolazi do slučajeva dehidracije. Poželjno je praviti razliku između blage dehidracije koja se definiše kao gubitak 1-2% ukupne tjelesne tečnosti, umjerene dehidracije odnosno gubitka oko 5% ukupne tjelesne tečnosti i teške dehidracije koja predstavlja gubitak od čak 10% tjelesne tečnosti.

Simptomi dehidratacije su glavobolja, suva koža i usne, povećana tjelesna temperatura, ubrza rad srca i mučnine. Kako bi se spriječila pojava ovog stanja potrebno je unositi što više tečnosti, naročito vode, oko 2,5 litara dnevno a i više ukoliko se bavite nekom fizičkom aktivnošću. Važno je napomenuti da trebate izbjegavati unos pića koja sadrže kofein kao i previše hladnih napitaka jer proizvode kontrafekte.

Pad krvnog pritiska

Pri visokim temperaturama i povećanoj vlažnosti vazduha aktiviraju se odbrambeni mehanizmi organizma i dolazi do širenja krvnih sudova što dovodi do pada krvnog pritiska. Pad krvnog pritiska pogađa i zdrave i bolesne osobe, ali je naročito opasan po osobe sa slabim srce i obolele od hipertenzije koji već uzimaju lijekove za sniženje pritiska te se istima savjetuje da povedu više računa o simptomima pada krvnog pritiska. Karakteristični simptomi su zamagljen vid, teška vrtoglavica, preskakanje srca, konstantan osjećaj žeđi, nesvjestica i plitko i kratko disanje. Savjetuje se da se sklonite sa jakog sunca, unosite redovne obroke sa većom količinom soli i pijete dovoljno tečnosti, po mogućnosti vode.

Sunčanica

Sunčanica je jedan od oblika toplotnog udara a nastaje usled direktnog izlaganja glave i potiljka suncu. Može se javiti u lakšem i težem obliku. Simptomi su joj povišena tjelesna temperatura, crvena koža lica, ubrzan rad srca, kratak i ubrzan dah. U lakšim slučajevima javlja se glavobolja, problemi s vidom, vrtoglavica i pospanost, a u težim proširenje zjenica i gubitak svjesti. Oboljelog je potrebno prebaciti u prosotriju u kojoj je potpuni mrak, priviti mu hladne obloge i dati da pije dosta tečnosti, ukoliko dođe do nesvjesti pozvati hitnu pomoć a oboljelog okrenuti da leži na boku.

Najbolja zaštita od negativnih posledica visokih temperatura je prevencija. Savjetujemo vam da sepreviše ne izlažete suncu, izbjegavajte izlaske u vrijeme kad su visoke temperature od 11:00 do 18:00 časova, odjevajte laganu pamučnu odjeću svijetle boje, glavu zaštite kapama i šeširima i koristite zaštitne kreme za sunčanje. Takođe je potrebno da unosite veće količine tečnosti i u ishrani koristite više voća i povrća, rashladite se povremeno pod tušem a prostorije luftirajte u svježijim periodima.