Zaštitna oprema na poklon Specijalnoj bolnici „Boksit“

Zaštitna oprema na poklon Specijalnoj bolnici „Boksit“

Zvornička Narodna biblioteka poklonila je juče 10 zaštinih vizira Specijalnoj bolnici iz hirurških oblasti „Boksit“. Ova zvornička ustanova je među prvima u Republici Srpskoj počela da se bavi štampanjem vizira na 3D štampaču, koje poklanjaju medicinskim ustanovama u borbi protiv koronavirusa.

– Do sada smo isporučili više od 20 vizira Opštoj bolnici u Zvorniku i približno isti broj zvorničkom Domu zdravlja. Direktor milićke bolnice Milan Vidović se obratio u ime te ustanove i mi smo u ovom trenutku mogli da doniramo 10 vizira, a u narednom periodu, u skladu sa mogućnostima isporučićemo još – izjavila je direktorka Narodne biblioteke, Nega Stjepanović.

Izrada jednog vizira traje između tri i četiri časa, te radnici biblioteke dnevno rade i do 14 časova, kako bi ispoštovali bar minimalne potrebe.

Direktor Specijalne bolnice iz hirurških oblasti dr Milan Vidović izrazio je zahvalnost na vrijednom poklonu, i dodao da su u vrijeme ove epidemije viziri veoma značajna zaštita.

– Mi preko kriznih štabova pomalo i dobijamo opremu za zaštitu medicinskog osoblja, koliko je to moguće, ali viziri su nešto što je neophodno u svakodnevnom radu, a ne mogu se nabaviti na tržištu – rekao je Vidović.

Ovoj ustanovi je juče stiglo na poklon i 200 zaštitnih maski i 100 rukavica, koje je bolnici poklonio predstavnik zvorničke firme “OTP Medik”, Nikola Spasojević.

– Sva ova zaštitna oprema nama je izuzetno važna. Imamo informaciju da je već jedan pacijent u Milićima pozitivan na virus korona, i sada se ide sa epidemiološkom anamnezom, odnosno istraživanjem čitavog tog kruga. Tim prije trebamo se zaštititi, jer kroz našu ustanovu svakodnevno prolaze pacijenti i veliki je rizik raditi u ovakvim ustanovama – rekao je Vidović.