14. Jun Svjetski Dan Dobrovoljnih Davaoca Krvi

14. Jun Svjetski Dan Dobrovoljnih Davaoca Krvi

Svakog 14. juna zemlje širom svjeta obilježavaju Svjetski dan dobrovoljnih davaoca krvi. Ova praksa ustanovljena je 2004. godine i služi da bi se podigla svijesnost o potrebi za dobrovoljnim davanjem krvi kao i da se izrazi zahvalnost dobrovoljnim davaocima krvi koji su pomogli u spašavanju miliona života širom svjeta.

Transfuzija krvi pomaže da se spasu milioni života svake godine, da se produži životni vijek određenih osoba i podigne kvalitet njihovog života. Većina složenih operacija bila bi nezamisliva bez transfuzije krvi i doprinosa koji u tome daju dobrovoljni davaoci.

Zanimljiv je primjer Džejmsa Herisona iz Australije, koji je možda i najpoznatiji davalac krvi u svjetu, a zahvaljujući njegovim donacijama krvi spaseni su životi više od 2 miliona beba – pročitajte više o njemu.

Kad je dobrovoljno davanje krvi u pitanju postoje mnogo zablude i nedoumice a najčešće su one koje se odnose na to ko može a ko ne može biti dobrovoljni davalac i kako davanje krvi utiče na zdravlje. Pokušaćemo da razjasnimo ove nedoumice i odgovorimo na najčešće postavljena pitanja.

Ko može dati krv?

Krv mogu dati sve zdrave odrasle osobe koje zadovoljavaju sledeće kriterijume:

 • Osoba je zdrava i dobrog opšteg stanja
 • Ima između 18 i 65 godina
 • Ima preko 50kg tjelesne težine
 • Posjeduje zadovoljavajuće granične vrijednosti hemoglobina
 • Ženske osobe mogu davati krv na svakih 4 mjeseca a muške na svakih 3 mjeseca
 • Nakon primjene INAKTIVNE vakcine (virus gripa)

Ko ne može dati krv?

Osoobe koje ispunjavaju bar jedan od ispod navedenih kriterijuma zbog svoje i tuđe bezbijednosti ne mogu biti dobrovoljni davaoci krvi:

 • Osobe koje imaju manje od 50kg
 • Koje imaju simptome prehlade, neke bolesti ili se jednostavno ne osecaju dobro
 • Koje imaju promene na koži (infekcije, osip, gljivična oboljenja …
 • Koje imaju suviše visok ili suviše nizak pritisak
 • Koje su pod terapijom ili nije prošlo najmanje 7 dana od terapije antibioticima
 • Koje se nalaze u fazi redovnog mesecnog ciklusa (za osobe ženskog pola)
 • Kod kojih nije prošlo 7 dana od vađenja zuba i manjih stomatoloških intervencija
 • Kod kojih nije prošlo 6 meseci od probadanja tela i kože (pirsing), tetoviranja ili pojedinih hirurških intervencija i transfuzije krvi.

Kako se koristi uzeta krv?

Upotreba krvi dobrovoljnih davaoca

U modernoj medicine se samo 10% jedinica krvi iskoristi kao puna krv. Radi optimalnog iskorišćenja jedinica krvi one se razlažu na komponente i koriste po potrebi. Na slici iznad možete viditi na koje se to komponente razlažu jedinice krvi i kod kojih oboljenja se koriste.

Zašto biste dali krv?

Dosta ljudi priča kako bi želilo da da krv ali to na kraju svi i ne učine. Svima nam je veoma jasno zbog kojih razloga bi trebali da damo krv i koliko time pomažemo drugima. Mi ćemo iskoristiti ovu priliku da vas još jednom podsjetimo na par razloga zašto bi trebalo da to i učinite.

Zato što možete – davanje krvi je privilegija samo zdravih ljudi, ukoliko ste zdravi i odmorni i ispunjavate sve potrebne uslove zašto da ne iskoristite tu privilegiju?

Spašavate i do 3 života – od jedne jedinice krvi koju date nakon razlaganja dobijaju se tri komponente koje s emogu iskoristiti da se spasu životi 3 osobe.

Traje vrlo kratko – Kompletan proces davanja sa svim potrebnim pregledima traje svega 10-15 minuta. Za 10-15 minuta vašeg vremena možete pokloniti jedinicu krvi koja će nekome omogućiti godine života, razmislite o tome.

Saznaćete svoju krvnu grupu – davanjem krvi dobićete knjižicu i saznaćete koja ste krvna grupa ukoliko to do sada niste znali.