Novi podvig Boksitove Bolnice

Novi podvig Boksitove Bolnice

Vrhunski tim stručnjaka, Specijalne bolnice iz hirurških oblasti “Boksit” u Milićima, predvođen savjetnikom i mentorom u toj zdravstevnoj ustanovi, opštim i vaskularnim hirurgom, prof. dr Božinom Radevićem, izveo je složenu operaciju kod četrdesetdevetogodišnje pacijentkinje iz Zvornika. Zahvat visokog rizika, trajao je oko 6,5 časova, a stanje pacijenta je stabilno i ona se, za sada, osjeća dobro, ističe Radević i dodaje:

“Jedna, mlada osoba, koja je već imala dve operacije, u prethodnim godinama, zbog malignih procesa je ponovo imala tumorsku promenu, na jajnicima, koja je krenula i prema crevima. Konkretno u ovom momentu, bilo je potrebno odstraniti taj bolesni deo jajnika i materice, a sačuvati mogućnost da se spoji debelo crevo sa završnim delom debelog creva. U jednom momentu je bilo zamišljeno da će se raditi jedna takva procedura koja bi se završila sa stomom na prednjem trbušnom zidu. Ona je mlada, aktivna i živahna osoba. Mi smo u konsultaciji, odlučili da uradimo ono što je najbolje za bolesnika. Odstranili smo tumorsku promenu, koja je zahvatala creva, jajnike i matericu. To nije bila nimalo laka operacija, ali je napravljena bez ikakvih poteškoća. Naš interes je bio da se procedura završi što bolje, zbog bolesnika. Uspeli smo i zato smo presrećni. Zahvat je bio rizičan, ali mi smo pre toga napravili procenu između rizika i koristi. Pacijentica trenutno ima kontinuitet creva, ali ima i jednu stomu, koja će da rastereti ovu anastomozu. Jutros sam, sa hirurzima i anesteziolozima, obišao pacijenticu i ona se oseća perfektno. Oduševio me je i polet ovih mladih doktora odavde, koji je izvanredan i oni moraju da uživaju poverenje u celoj okolini.”

Radević dodaje da voli doći u Miliće, kako zbog susreta sa dragim ljudima i prelijepom prirodom, tako i zbog potrebe da, sa svojim kolegama, zdravstveno pomogne onima, kojima je to neophodno.

Zahvaljujući profesoru Radeviću na pomoći i uspješno izvedenoj operaciji, direktor ove ustanove, prim. dr Milan Vidović je rekao :

“Operacija je bila vrlo teška, ali i afirmativna za našu ustanovu. Međutim sa profesorom Radevićem i najteže operacije je mnogo lakše izvesti, jer postoji osjećaj sigurnosti i mi mu dugujemo veliku zahvalnost što afirmiše našu ustanovu i izvodi ovakve operacije u našim krajevima. Pored ove, složene operacije, u našoj Bolnici se rade i drugi, raznovrsni, hirurški zahvati, kako od strane domaćih hirurga, tako i konsultativnih i možemo da se pohvalimo da smo za tri godine zaista razvili bolnicu koja nastavlja tradiciju one stare ratne bolnice u Milićima. Pored toga što se trudimo da uradimo što više ovakvih, afirmativnih operacija, moramo da naglasimo i značaj našeg porođajnog odjeljenja, koje se razvija i prije neki dan smo proslavili i dodijelili nagradu za jubilarnu 600. bebu. U svakom slučaju Bolnica “Boksit” na čelu sa profesorom Božinom Radevićem postaje sinonim za jedan visok standard i kvalitet u oblasti zdravstva.


Operaciju je, pored hirurškog tima koji su sačinjavali profesor dr Božina Radević, prim. dr Milan Vidović i prim. dr Radivoje Novaković, izvodio i ginekološki tim, prim. dr Zorica Koprivica i dr Sanja Kalajdžić, načelnica Ginekološkog odjeljenja.


U Bolnici iz hirurških oblasti “Boksit” u Milićima, prije dvije godine, prof. dr Radević, sa ekipom doktora sa Dedinja, izveo je i prvu vaskularno-hiruršku operaciju karotida (endarterektomija), a takve operacije se tek od prije nekoliko mjeseci rade u bolnicama u Bijeljini i Doboju. Pored vaskularnih operacija, rade se urološke i neurohirurške intervencije, dok je oftalmološka hirurgija postala vodeća, što se tiče i kvaliteta i broja. Može se reći da je Bolnica “Boksit” postala regionalni centar iz oblasti oftalmologije, kojom rukovodi ekipa na čelu sa prim. dr Boškom Amidžićem iz Banja Luke.


Prim. dr Milan Vidović dodaje da se Bolnica u Milićima sastoji od dva dijela, hirurškog i ginekološkog i da je Porodilište ono što stvara imidž ove ustanove. Porodilište je za vrijeme pandemije virusa korona, kada je praktično sve bilo obustavljeno, imalo preko 20 porođaja mjesečno, što je svakako veliki doprinos ove Bolnice i u takvim vremenima. Posebno raduje činjenica da je Bolnica uspjela da se zaštiti od virusa i da su svi ostali zdravi.